Over Verderland

Verderland is de concepttuin van mij, Katja Staring, buitenjournalist en natuurinspirator. Het is een avontuurlijke tuin met eetbare planten, om letterlijk en figuurlijk te komen genieten. Jaarrond.

365 dagen proeven en genieten

Verderland is een nomadische tuin waar 365 dagen per jaar geproefd kan worden en waar dagelijks de natuur kan worden beleefd. Elke dag is er een plant te vinden waarvan je kunt eten, of om van te genieten op een andere manier.

Alle planten in de eetbare tuinkamers bevatten één of meer eetbare elementen, van bloem tot blad, van knol tot twijg. Zoveel mogelijk planten zijn van biologische oorsprong of duurzaam gekweekt.

Verder is er een wilde tuinhoek, gebaseerd op avontuurlijk tuinieren: dat is tuinieren op eigen gevoel en naar eigen smaak, met de natuur als gids.

Volg de vorderingen op Verderland via Instagram.

Verderland ligt (voorlopig) op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg. Eerder lag Verderland op De Kleine Aarde in Boxtel. Het mooie van een fysieke tuin is dat deze mijzelf inspireert, maar waar ik ook mijn (potentële) zakelijke partners kan uitnodigen voor ontmoetingen en het laten onstaat van nieuwe ideeën, maar ook om producten en diensten aan te bieden.

1. Publicaties

Verderland is mijn muze en inspiratiebron.

Over Verderland ga ik schrijven en ik zal er ongetwijfeld veel foto’s maken. Ik ga er dingen uitproberen op het gebied van ecotuinieren en eetbaar tuinieren. Alles wat ik er zie en leer, verwerk ik in mijn artikelen, blogs, posts, boeken en tuinpraatjes voor radio en televisie.

2. Samenwerking

Verderland is een openluchtkantoor, fieldlab en presentatieruimte.

  • Projecten en experimenten Met de eetbare planten zal ik in samenwerking met anderen experimenteren en mogelijkheden onderzoeken. Zowel met ondernemers op hetzelfde terrein (Un Bietje Groen in Tilburg) als daarbuiten.
  • Locatie voor praktijktests Nieuw ecoproduct, of bioplantenlijn? Verderland heeft showcase- en experimenteerruimte voor het uitproberen en volgen van groene en duurzame innovaties.
  • Locatie voor productlancering en fotografie Verderland én de ondernemerstuin waarop de tuin ligt, leent zich voor productlanceringen en als decor voor fotoshoots.
  • Inspiratietour Ben je werkzaam in de voedingsindustrie of horeca en wil je inspiratie opdoen op het gebied van eetbare planten, smaken en mogelijkheden? Maak een afpraak voor een rondleiding met proeverij.
  • Bedrijfsuitjes Samen met mijn terreingenoten kan ik een bedrijfsuitje organiseren, met proeverij, rondleidingen en educatieve elementen, of gewoon door lekker samen buiten te klussen.

Ik werk voornamelijk B2B, maar ook zal ik op Verderland af en toe activiteiten voor mijn community van lezers en volgers organiseren, zoals een Zaaiclub of een Open Dag samen met mijn terreingenoten.

Nomadische tuin

Verderland is letterlijk een land dat steeds verder gaat. In september 2020 begon ik met deze tuin op de Kleine Aarde in Boxtel, maar ik kon in Tilburg op een terrein met pionierende ondernemers een perceel van 900m2 huren. Dus op 23 en 24 januari 2021 verhuisde ik in één weekend met vrijwilligers de hele plantboedel naar Un Bietje Groen. Deze ondernemerstuin ligt op een rafelrand van de stad, die vanuit vastgoedoptiek een A-locatie is. Ook daar is een langdurig verblijf niet zeker…

Vandaar dat ik Verderland nu nadrukkelijk benader als nomadische tuin. Bij alles wat ik er maak of aanleg, houd ik in mijn achterhoofd dat het mobiel, tijdelijk en circulair is.

Avontuurlijk Tuinieren

De tuin heb ik ingericht volgens de filosofie van Avontuurlijk Tuinieren, die ik samen met Nienke Plantinga bedacht tijdens het schrijven van ons boek ‘Iedereen kan Avontuurlijk Tuinieren’. Dat is tuinieren naar eigen zin en smaak, met de natuur als leidraad. We nemen onze lezers graag mee op de ontdekkingstocht die tuinieren biedt op vele fronten: contact met alles wat groeit, gonst, graast, graaft en bloeit, omgaan met teleurstellingen en vieren van triomfen, genieten van details, je zintuigen aanzetten en meebewegen met seizoenen; kortom: het leven.