Categorieƫn
Projecten

Zaden zaaien

Van verschillende mensen kreeg ik zaden voor Verderland. Ook verzamelde ik zelf zaad en kocht ik nog hier en daar een verleidelijk zakje, plus had ik nog wat voorraad uit vorige tuinen.
Als er wel iets geschikt is voor een tuinnomade, zijn het zaden. Daarmee verhuis je een tuin namelijk het allermakkelijkst: lichtgewicht, droog en gelabeld. In 1 schoenendoes past een hele tuin.

NOMADISCHE TUIN * Van verschillende mensen kreeg ik zaden voor Verderland. Ook verzamelde ik zelf zaad en kocht ik nog hier en daar een verleidelijk zakje, plus had ik nog wat voorraad uit vorige tuinen.

Als er iets wel geschikt is voor een tuinnomade, zijn het zaden. Daarmee verhuis je een tuin namelijk het allermakkelijkst: lichtgewicht, droog en gelabeld. In 1 schoenendoos past een hele tuin.

Sommige plantzaden blijven jaren goed en ik heb ook door zaden mee te nemen uit vorige tuinen zelfs uit mijn tuin uit 1998 nu nog steeds nazaten van het muskuskaasjeskruid, met eetbaar blad en bloem.

Februari is de maand dat de eerste zaden buiten en onder glas tot leven kunnen worden gebracht. Nou had ik nooit een ‘glas’ om onder te zaaien, ik doe dat altijd op de vensterbank. Inmiddels tuinier ik op een terrein met een kas. Dat biedt perspectief, zeker met inmiddels zo’n immense verzameling zaden. Ik heb net de zadendoos uitgemest en alle zakjes op volgorde in losse bakjes verzameld:

 • maart/april zaaien op de vensterbank (tomaten, peper)
 • maart/april/mei zaaien in de vollegrond

Ik zaai zoveel mogelijk eetbaars, maar heb ook een aantal wilde planten die ik in de wildebloemeweide ga uitstrooien.

Om te kijken of zaden nog willen kiemen heb je talloze methodes. Mijn methode is: zaaien en kijken of er nog wat opkomt šŸ˜‰

Het leukst is zaden ruilen via de post, of wat meekrijgen van een tuinbezoek. Andere verrassingen zijn zaden geoogst uit de natuur.

Leuk om even te noemen van wie ik o.a. zaden kreeg:

 • Van Sabiha Barkey kreeg ik uit haar tuin juffertje-in-het groen: eetbare bloem en zaad, decoratieve droogbloem.
 • van Marion Ooijevaar kreeg ik hertshoornweegbree, een plant met smalle bladeren, kruidig in salades, zeer winterhard. Ook kreeg ik van haar Tanacetum tenuifolia, een geel sterafrikaantje voor in thee of salade.
 • Van Marcelle van Houtum kreeg ik Hibiscus trionum, oftwel de drieurenbloem, een eetbare bloem.
 • Lonneke Verburg stuurde zaden van wede, waarvan blad en bloemen eetbaar zijn en die ook als kleurstof kan worden gebruikt, ooit de oorspornk van het spijkerbroekenblauw/indigo. Ook uit de tuin van Petra van Heijningen kreeg ik wat wede mee, want ik werd daar instant verliefd op de interessante donkere zaaddozen.
 • Brenda Gruppen stuurde komkommerkruid en cosmea.
 • Paula van Paula’s Natuurtuin stuurde me een envelop vol zakjes: peterselie, rhazes (minikropsla), aardbeienzaad, maggikruid, kervel, wilde rucola, zegekruid (Nicandra physalodes), ananaskers en vanillebasilicum.
 • Martin uit Den Haag postte Abutilion theoprasti, fluweelblad. Daarvan zijn de zaden, vruchten (onrijp kort koken), de bloemen en het blad eetbaar.
 • Daantje stuurde passiebloemzaden.
 • Anna Kemp gaf me kervelzaden.
 • Jan Juffermans kwam met zonnebloemzaden en dahliaknollen aanzetten toen ik van Boxtel naar Tilburg verhuisde.

Al deze zaden ga ik komende weken tot leven proberen te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *